jun 26

Dagelijkse routine voor gezichtsverzorging

De basisroutine voor een goede gezichtsverzorging bestaat uit; reinigen, corrigeren, voorkomen, hydrateren en beschermen.

Hoewel het allemaal heel simpel lijkt, is het een stuk complexer dan men vaak denkt. Bepaalde stoffen in producten die kunnen elkaars werking opheffen. Bovendien zijn er bepaalde stoffen in producten die men maar beter kan vermijden, omdat ze huid en lichaam meer kwaad doen dan goed. Gebruik daarom cosmetica met de hoofdingrediënt(en) en zo min mogelijk toevoegingen.

Reinigen

Reinigen spreekt voor zich, dit kan men doen middels een reinigingsgel, reinigingscrème, reinigingsdoekjes, een wattenschijf gedrenkt in rozenwater of aan de hand van een reinigingsapparaat zoals de Clarisonic. Met de Clarisonic verwijder je ook dode huidcellen. Lees alvorens een gezichtsreiniger te kopen de ingrediëntenlijst, om bepaalde irriterende stoffen te vermijden. Het is nog beter om zelf een make-up cleanser te maken met een doe-het-zelf cosmeticapakket van Beautystuff.

Corrigeren

Corrigeren van de huid doet men aan de hand van een exfoliant. Exfoliërende stoffen verwijderen de bovenste dode huidcellen. Exfolianten die wetenschappelijk vaak onderzocht zijn en een bewezen werking hebben, zijn glycolzuur met een minimale concentratie van 5% en salicylzuur met een minimale concentratie van 1%. Als de exfolianten niet genoeg geconcentreerd zijn, dan werken ze niet. Glycolzuur is het meest geschikt voor een wat oudere huid, die minder gevoelig is. Glycolzuur dringt wat dieper door in de huid dan salicylzuur. Salicylzuur is het meest geschikt voor de jonge huid, die vaak wat vettiger en gevoeliger is. Salicylzuur zit ook in aspirine. Je zou voor het corrigeren 1x per week een aspirinemasker kunnen gebruiken.

Voor mensen met een zeer gevoelige huid is het gebruik van Niacinamide in cosmetica ook een optie, ook deze stof (anti-oxidant) heeft een licht exfoliërend effect.

Voorkomen

Voorkomen van huidveroudering doet men met producten die uit antioxidanten bestaan. Goede antioxidanten zijn onder andere niacinamide, d-glucosamine, vitamine-C en vitamine-E.

Er zijn veel onafhankelijke onderzoeken, die aantonen dat antioxidanten echt werken tegen huidschade door UV-straling.

Klik HIER om het blogbericht te lezen, “Wetenschappelijk bewezen effectieve antioxidanten voor de huid”.

Hydrateren

Om de huid goed te hydrateren bij een vochtarme huid zijn o.a. de volgende stoffen in uw verzorgingsproduct aangeraden:

  • Glycerine: Wordt zeer veel gebruikt in cosmetica. Het is zeer hydraterend en goed in combinatie met hyaluronzuur.
  • Hyaluronzuur: Hyaluronzuur zit in veel “anti-rimpelcremes”. Helaas zorgt het er niet voor dat de rimpels verdwijnen, maar het is wel een kampioen hydrateren. Het heeft een goed vochtvasthoudend vermogen en werkt goed in combinatie met glycerine.
  • Collageen: Kan net als hyaluronzuur goed water binden. In cosmetica wordt vaak de plantaardige vorm gebruikt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet het niets aan je rimpels.
  • Minerale oliën: Net als petrolatum zijn (andere) minerale oliën sterk vochtvasthoudend, maar minder vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht veroorzaken minerale oliën geen acne en is de kans op allergische reacties minimaal.
  • Plantaardige oliën: Denk aan jojoba-olie of olijfolie. Deze helpen de huid vocht vasthouden en bevatten ook nog anti-oxidanten.

Bij een vochtarme huid is het niet alleen belangrijk deze te hydrateren, maar het is ook belangrijk om de huidbarrière weer sterk en gezond te maken. Dit kan men doen a.d.h.v. onder meer de anti-oxidanten vitamine-C, Vitamine-E en niacinamide. Deze anti-oxidanten zijn daarom niet alleen een must als aanvulling op een zonnebrandcrème, maar ze bieden ook uitkomst bij het herstellen van de huidbarrière. Met glycolzuur en salicylzuur is het ook mogelijk om de huidbarrière te herstellen, ze herstellen het vochtbalans van de huid en verwijderen dode huidcellen.

Wat de meeste mensen echter niet weten is dat vitamine-C of derivaten niet samengaan met niacinamide, omdat ze mits ze in hetzelfde product worden gebruikt, elkaars werking opheffen. Een ander woord voor niacinamide is vitamine-B3. Daarentegen zijn vitamine-C en vitamine-E wel een goede samenstelling. De werking wordt nog extra versterkt als er ferulazuur aan toe is gevoegd. Dit is het geval bij het product Skinceuticals C+E. Beautystuff.nl verkoopt een soortgelijk doe-het-zelf cosmeticapakket.

Beschermen

Beschermen van de huid doe je middels een anti-zonnebrandmiddel. Ze bevatten UV-filters, waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Er bestaat geen anti-zonnebrandmiddel dat alle UV-straling tegenhoudt, want zelfs de hoogste factor biedt slechts een bescherming van 55%.

Op de etiketten van anti-zonnebrandmiddelen staat apart vermeld of het middel bescherming biedt tegen zowel UV-B als UV-A straling. UV-B straling verbrandt de huid, terwijl UV-A straling de huid sneller veroudert. Beide vormen van straling dragen bij aan de vorming van huidkanker.

Een anti-zonnebrandcrème die veilige zonnefilters bevat en wordt aanbevolen op de site van cosmetisch onderzoeksarts Jetske Ultee is Derma Sollotion. Deze anti-zonnebrandcrème is in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Beautystuff.nl.

Derma Sonnenlotion blogfoto

Anti-zonnebrandtips:

  • Kies een anti-zonnebrandcrème met veilige zonnefilters.
  • Kies een hoog beschermingsfactor spf, die bescherming biedt tegen UV-A en UV-B straling.
  • Smeer je huid dagelijks in met een anti-zonnebrandcrème. Herhaal dit om de twee uur op dagen dat je veel in de zon bent.

Beschermen van de huid tegen UV-straling doe je ook door genoeg antioxidanten te eten, te drinken en te smeren. Anti-oxidanten beschermen de huid tegen beschadiging door vrije radicalen. Deze radicalen ontstaan wanneer de huid wordt blootgesteld aan UV-licht.

Klik HIER om het blogbericht te lezen, “Antioxidanten een noodzakelijke aanvuling op anti-zonnebrandcrèmes.

Gerelateerde blogberichten:

Budgetteren? Maak zelf Top-cosmetica!

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply