nov 22

Stappenplan voor het maken van een crème of lotion

Alvorens je een crème of lotion gaat maken dien je de werkplek, de werkmaterialen en je handen goed te reinigen en te desinfecteren.

De drie componenten van een crème of lotion zijn; water, olie en een of twee emulgatoren. Emulgatoren zijn nodig om het water en de olie goed te doen mengen.

Een crème of lotion maken bestaat uit drie fasen:

  1. De waterfase bevat water en al de in water oplosbare grondstoffen
  2. De vetfase bevat olie en boters en al de in olie oplosbare grondstoffen
  3. De afkoelfase bevat de waterfase + de vetfase + de hittegevoelige stoffen (conservering, geurolie, essentiële oliën en bepaalde grondstoffen). Tevens wordt hier het water aan toegevoegd wat verdampt is tijdens het verhitten van de waterfase

Het verschil tussen een crème en lotion is dat een lotion vloeibaarder is.

Voor het maken van een crème is het aanbevolen om tussen de 12-20% oliën en boters te gebruiken, hier voeg je 5-8% emulgator aan toe en het restant tot 100% moet uit water bestaan.

Voor het maken van een lotion is het aanbevolen om tussen de 12-20% oliën en boters te gebruiken, hier voeg je 2-4% emulgator aan toe en het restant tot 100% moet uit water bestaan. Hoe lager het percentage emulgator en hoe hoger het percentage water, des te vloeibaarder de emulsie zal zijn.

Een vuistregel is om de waterfase en de vetfase afzonderlijk op te warmen tot 70C zodat de emulgatoren goed oplossen en hun werk kunnen doen tijdens het mengen. Voor de waterfase is het belangrijk om het gedurende 20 minuten op 70C te houden zodat bacteriën zoveel mogelijk worden geëlimineerd.

 

pocket scale the oneDe zeven stappenplan voor het maken van een crème of lotion:

  1. Nadat de werkruimte, werkmaterialen en je handen zijn gereinigd en gedesinfecteerd, weeg je met een precisieweegschaal de grondstoffen voor de crème of lotion. Het is handig om actieve grondstoffen af te wegen in 30ml maatcups. Het water, de olie en boter kun je het best afwegen in maatbekers. Weeg ook de maatbeker 250ml, dit gewicht heb je later nodig!
  2. Voor het opwarmen van de maatbekers met waterfase en de vetfase kun je een flessenwarmer gebruiken. Het is mogelijk deze op 70C in te stellen en te houden gedurende 20 minuten. Zodra de flessenwarmer de 70C heeft bereikt, gaat het groene lampje van de flessenwarmer branden. Je kunt de maatbekers met waterfase en vetfase ook opwarmen au bain-marie, hiervoor plaats je de maatbeker niet direct op de bodem van de pan, maar op bijvoorbeeld een leeg en gereinigd klein tonijnblikje. Uiteraard heb je dan ook een thermometer nodig om de temperatuur in de gaten te houden.
  3. Alecto wit !Verwarm in een derde maatbeker (100ml) ca. 20g gedestilleerd rozenwater tot 70 graden en laat het op kamertemperatuur komen. Het is na de afkoelfase nodig om het verdampte water in de crème of lotion weer aan te vullen.
  4. Zodra de maatbeker met waterfase gedurende 20 minuten 70C is en de maatbeker met vetfase ook 70C is, voeg je de inhoud van de waterfase druppelsgewijs onder constant mixen toe aan de vetfase. Voor emulsies onder de 250ml kun je een (frappe) handmixer gebruiken of een glazen roerstaaf (dit duurt veel langer). Indien je een frappe mixer gebruikt mix het dan maximaal 40 tot 50 seconden en las een pauze in van enkele minuten. Herhaal dit enkele keren totdat de temperatuur is gedaald tot 45C. Voor emulsies boven de 250ml kun je het beste een staafmixer gebruiken.
  5. Mixer witVoeg de hittegevoelige stoffen toe (conservering, etherische oliën, bepaalde grondstoffen). Weeg vervolgens de crème of lotion (trek hier het gewicht van de maatbeker vanaf). Je zult opmerken dat de crème of lotion lichter weegt, dit komt door verdamping van water tijdens het opwarmen. Voeg het tekort aan verdampt water toe aan de crème of lotion, gebruik hiervoor de derde maatbeker met water. Mix het nog enkele seconden met een (frappe) handmixer en enkele minuten indien je een glazen roerstaaf gebruikt.
  6. Als de crème of lotion op kamertemperatuur is, dan meet je de ph met ph-strips of met een digitale ph-meter. Het meest ideaal is een ph rond de 5,5. De pH van de huid is namelijk 5,5. Mocht de ph van de lotion of crème hoger zijn dan 5,5 verlaag het dan door er citroenzuur aan toe te voegen.
  7. De crème of lotion mag pas in de cosmetica dispenser worden gedaan als het is afgekoeld tot kamertemperatuur. Indien het niet is afgekoeld, dan ontstaat er condens en bacteriegroei in je cosmetica.

 

Hoeveelheid werkzame grondstoffen

Uiteraard kun je als je een crème of lotion maakt, de werkzame grondstoffen toevoegen a.d.h.v. je huidbehoefte en wensen.

Gebruik nooit meer dan 10% werkzame grondstoffen. Door het gebruik van teveel werkzame grondstoffen kan de afzonderlijke werking van de werkzame grondstoffen afnemen.

 

Voorbeeldrecepten crème of lotion

Klik HIER voor het recept en de gebruiksaanwijzing: Dagcreme met antioxidanten; 4% niacinamide (B3), 2% n-acetyl d-glucosamine (NAG), 2% co-q10, 1% groene thee extract en 1% vitamine-e

Klik HIER voor het recept en de gebruiksaanwijzing: Nachtcreme Retinol Plus met retinol (retinyl acetate), niacinamide (B3) en n-acetyl d-glucosamine (NAG)

Alle benodigdheden zijn te koop bij Beautystuff.nl

 

Tags: ,