sep 20

Wat zijn emulgatoren?

EmulsionsEmulgatoren zijn stoffen die ervoor zorgen dat water en olie kunnen mengen. In een crème is een emulgator onmisbaar, want een crème zonder emulgator zou anders uit een deel water bestaan met daarbovenop een laag olie. Emulgatoren bestaan uit een lipofiel (olie-vriendelijk) deel en een hydrofiel (watervriendelijk) deel, waaraan water en olie zich kunnen binden.

Emulgatoren zitten in crèmes, het zit ook in badolie om te zorgen dat de olie zich mengt in het water in plaats van dat het op het water blijft liggen. Ook zit het in haargel, zodat de parfum wat normaal niet met water mengt, toch in de gel te krijgen. Het zit bovendien in massageoliën, zodat het wat beter mengbaar is met water, het is dan wat beter smeerbaar en het is makkelijker afwasbaar.

.

Olie-in-water emulsie vs water-in-olie emulsie

Je hebt crèmes bestaande uit een olie-in-water emulsie, dit houdt in dat de emulsie voor meer dan 70% uit water bestaat. Met deze verhouding krijg je een vloeistoffase die de huid hydrateert en een oliefase die de huid voedt. Typerend voor deze verhouding is dat het een luchtige en makkelijk smeerbare lotion of crème is.

Een water-in-olie emulsie is een emulsie met kleine waterdruppels in olie. Het aandeel water in een water-in-olie emulsie ligt onder de 70%. Typerend voor deze verhouding is dat er altijd een vettig laagje achterblijft op de huid na het aanbrengen.

De verhouding oliefase/waterfase is niet het voornaamste wat de dikte van een emulsie bepaalt, het is de emulgator die hiervoor zorgt.

.

Het assortiment emulgatoren van Beautystuff

Polysorbate-80 (Tween 80): een emulgator afgeleid van olijfolie.

Het wordt gebruikt in olie-in-water emulsies (O/W). Polysorbate-80 maakt zachte, lichte crèmes. Ook wordt polysorbate 80 gebruikt in haargel, massageolie, badolie, douchecrème en dergelijke producten.

Dosering tot 10% – voeg het toe op kamertemperatuur of tijdens de afkoelfase.

Xanthaangom: Xanthaan is een fijn poeder verkregen door de vergisting van suiker. Het wordt gebruikt in de voedingsindustrie, maar het werkt ook goed in cosmetica (crèmes, lotions, vloeibare zepen, douchegels en shampoos) als verdikkingsmiddel, emulgator, conditioner en bevochtigingsmiddel.

Het wordt toegepast in olie-in-water (O/W) emulsies.

Dosering: 0,2 tot 2% – het is zeer stabiel bij diverse temperaturen en pH-waarden.

E-wax: een afkorting van Emulgerende was en het staat ook bekend als Polawax of Tefose. E-wax  wordt voornamelijk van plantaardige vetten gemaakt en deels uit aardolieproducten.

E-wax is eenvoudig in het gebruik en levert stabiele  water-in-olie en olie-in-water emulsies op, zonder andere emulgatoren te hoeven toevoegen.

Dosering: 2 tot 4% voor een lotion, 5 tot 8% voor een crème en 10 tot 15% voor een dikke body butter.

INCI: Glyceryl stearate, PEG-100 stearate. Het wordt geleverd als wasachtige schilvers die smelten bij verwarming boven de 50 °C.

 

Tags: , , ,