mei 03

Hyperpigmentatie verlichten middels Kojic Acid/Kojinezuur + recept en gebruiksaanwijzing Cruydhof basiscrème 2 inclusief Kojic acid 2%, Niacinamide/Vitamine-B3 3% en vitamine-E 2%

Kojic Acid (5-hydroxy-2-hydroxymethyl-4-pyrone) oftewel kojinezuur is afkomstig van de Japanse paddestoel Aspergillus oryzae. kojinezuur remt het enzym tyrosinase. Dit enzym is nodig voor de synthese van melanine. Het remt daarom indirect de aanmaak van melanine en van hyperpigmentatie. Kojinezuur is een goed alternatief voor hydroquinone, omdat het vrijwel geen huidirritatie veroorzaakt.

De aanbevolen concentratie van Kojinezuur in de eindformule is tussen de 1 en de 2%. Voeg het toe aan de waterfase (niet warmer dan 40 graden Celsius) of aan je iets verwarmde lotion of crème (niet warmer dan 35 graden Celsius). Het kan iets verwarmd worden au-bain-marie of middels een flessenwarmer.

Om oxidatie tegen te gaan is het aanbevolen om vitamine-e aan de formule toe te voegen. Bovendien dient er in de crème geen ijzer te zitten, want de crème zou hiervan bruin kunnen worden. Je kunt de Cruydhof neutrale basis crème 2 gebruiken.

.

De verschillende soorten hyperpigmentatie:

 • Chloasma of zwangerschapsmasker – hyperpigmentatie in het gezicht tijdens de zwangerschap.  Meestal trekt deze vorm van hyperpigmentatie weg na de bevalling.
 • Post-inflammatoir hyperpigmentatie – sommige mensen maken extra melanine aan in de huid wanneer er ontstekingen zijn (zoals acné).
 • Ouderdomsvlekken – hyperpigmentatie in het gezicht en vaak ook op de handen. Deze vlekjes ontstaan door jarenlange blootstelling aan schadelijke UV-straling (zowel UVA als UVB) en komt dus met name voor bij oudere dames.
 • Melasma – hormonale hyperpigmentatie in het gezicht. Dit kan ontstaan door het gebruik van de anti-conceptiepil, of juist wanneer je ermee stopt. Maar ook tijdens de menopauze kunnen vrouwen last krijgen van melasma. Tevens is het mogelijk om het te krijgen door een schommeling in de hormoonhuishouding.
 • Hyperpigmentatie kan ook ontstaan na het scheren van oksels en liezen. Ook kan het ontstaan bij de knieën en ellebogen door wrijving.

 

Tips voor het formuleren met Kojic acid/ Kojinezuur

 • Het kan goed gecombineerd worden met niacinamide en n-acetyl d-glucosamine.
 • Bewaar de formule met kojinezuur in een lucht- en lichtdichte dispenser.
 • Draag altijd handschoenen tijdens het formuleren met Kojinezuur. Vermijd inhalatie van de grondstof en contact met de ogen.
 • Na zes weken dagelijks gebruik in de avond, zou men resultaat moeten zien en bij de meeste mensen al een stuk eerder. Voor het sorteren van effect gaat het niet om de hoge percentage kojic acid in de formule, maar om het consequent (dagelijks) smeren met de crème.
 • Vergeet niet om dagelijks een goede anti-zonnebrandcrème te smeren. Beautystuff raadt Derma anti-zonnebrandcrème aan.
  .

Recept en gebruiksaanwijzing Cruydhof basiscrème 2 inclusief Kojic acid 2%, Niacinamide/Vitamine-B3 3% en vitamine-E 2%

Stel dat er een crème geformuleerd moet worden van 100g, dan moet er 92g Cruydhof basiscrème 2 worden afgewogen in een maatbeker. Verwarm de crème au bain marie of middels een flessenwarmer tot maximaal 35 graden. Af en toe even roeren. Zodra het op temperatuur is, moet al roerend de 3g niacinamide worden toegevoegd. Vervolgens 2g Kojinezuur toevoegen en enkele minuten roeren. Zodra het is opgelost dient er 2g vitamin-e te worden toegevoegd. Giet het af in de dispenser als het is afgekoeld. De crème kan in het begin iets korrelig aanvoelen op de huid, dit komt doordat de kojinezuur even de tijd nodig heeft om op te lossen. Er zit genoeg water in de crème, wat zorgt voor een volledige oplossing van de kojinezuur binnen enkele dagen.

Belangrijke punten

*Bij Beautystuff kun je ook een digitale precisie weegschaal kopen om de benodigde ingrediënten nauwkeurig te wegen.
*De doe-het-zelver bepaalt zelf welke hoeveelheid cosmetica zij wilt maken, aan de hand van de percentages benodigde grondstoffen, die in het recept staan. Met behulp van de cosmetica calculator is het mogelijk om de grammen grondstoffen te bepalen, die nodig zijn voor het maken van de cosmetica. Vul hiervoor de percentages in in kolom 1. Om decimalen aan te geven gebruik je een punt en geen komma!
*De alcohol in het pakket dient ter desinfectie van de werkmaterialen en verpakkingen.

Cruydhof basiscrème 2 bevat geen parabenen, parfum of paraffine en is niet op dieren getest.
Ingrediënten: Aqua (gezuiverd water), Cetyol-V, Sorbitol en Sorbic Acid.

Klik op de button voor het bestellen van Kojic Acid/ Kojinezuur.

button_nu-bestellen

 

Klik op de button voor het bestellen van een doe-het-zelf-pakket Cruydhof basiscrème 2 inclusief Kojic acid 2%, Niacinamide/Vitamine-B3 3% en vitamine-E 2%

button_nu-bestellen

 

*De genoemde producten in dit bericht zijn allemaal te koop bij Beautystuff.nl

 

 

Tags: ,